Árnyékolástechnika

De mi is igazán az ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA ? Amennyire fontos a NAP ENERGIÁJA ÉS ÉLTETŐ FÉNYE az emberiség számára, olyannyira lehet zavaró is. A civilizált lakosság egyre igényesebb szokásai miatt, évről évre Bővebben

Klímatechnika

14 évvel ez előtt kezdtük a KLÍMATECHNIKAI berendezések értékesítését és telepítését, az amerikai hadsereg felkérésére, a Taszári légibázis „hivatalos beszállítójaként.” A sikerre való tekintettel a polgári kiszolgálójuk a Brown & Bővebben

Vagyonvédelem

Az alábbiak közül az első 3 csak jelzi a behatolás tényét, míg a Biztonsági Ajtók, Zárak,  Rácsok & Páncélfóliák  = gátolják, lelassítják azokat – szirénaszó mellett! A tökéletes védelem alappillérei, melyek Bővebben

Napkollektorok

A naptól nem kap számlát! A 3 óra alatt földet ért Napenergia, elegendő az egész föld energiaszükségletének ellátására! Ráadásul ingyen! Sőt most még állami támogatással is!   Ugye van még Bővebben

Műanyag ablakok

Csúcsminőségben és elérhető árakon!  Egy életre szóló kényelem? 10 ÉVE forgalmazzuk a nagyhírű TRYBA (Franciország) és SPECTUS (Nagy-Brittania) felsőkategóriás műanyag nyílászáróit. A Kaposvártól 20 km-re lévő Üzem havi GYÁRTÓKAPACITÁSA meghaladja akár Bővebben

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209934slide_rpont_no1.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/795398slide_rpont_no2.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/121971slide_rpont_no3.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/484891slide_rpont_no5.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/881555slide_rpont_no4.jpg

Napkollektoros rendszer működése napjainkban

Get the Flash Player to see this player.

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS napjainkban

rpont-napkollektor-01A napkollektor a napsugárzást elnyeli,- miközben hő fejlődik- és ezt a keletkező hőt egy közvetítő közegnek adja át. Számos napkollektor kialakítás létezik. Az általunk forgalmazott kollektor tipus: A legújabb fejlesztésű  SÍKKOLLEKTOR.
A napenergia hasznosítás egyik legelterjedtebb módja, mikor a napollektor a Nap sugárzásából közvetlenül hasznosítható hőenergiát állít elő. A napsugarak egy különleges szolárüvegen áthaladva az abszorberben elnyelődnek és hővé alakulnak át, mely az abszorber csővezetékében keringetett hőátadó anyagot felmelegíti. Az így felmelegített hőátadó anyag a továbbiakban, a közvetlenül felhasználandó vizet hőcserélőkön keresztül melegíti fel, a különféle napenergia hasznosító rendszerekben.

NAPKOLLEKTOROK

rpont-napkollektor-02A napból a földfelszínre körülbelül 70 - 80 MW/m2 energia érkezik. Az energia sűrűség a föld atmoszférájának szélén átlagosan 1367 W/m2. Ez azt jelenti, hogy évenként megközelítőleg 219 milliárd GWh sugárzási energia éri el a földfelszínt, ami 2500-szorosa napjaink teljes energia szükségletének. Hozzávetőleg három óra napsugárzás képes fedezni földünk éves energia szükségletét!
A légkörben jelen lévő vízpára és jég kristályok elnyelésének eredményeképp a földfelszínt ténylegesen elérő sugárzási energia 1000 W/m2, sík felszínen, a nap legmagasabb állásában. A beeső sugárzási energia a légköri körülmények függvényében 50 W/m2 -től (erősen felhős idő) 1200 W/m2-ig (optimális felhőzet) változik. Európában a napi átlagos sugárzási energia 2.2 - 4.8 kWó/m2nap.

Ennek ellenére ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett:

  • mindenki számára könnyen elérhető,
  • tiszta, környezetkímélő energiaforrás,
  • még sok millió évig rendelkezésre fog állni,
  • kíméli a nyersanyagkészletet,
  • kedvezően hat a helyi gazdaságra,
  • nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat,
  • átalakítási, felhasználási költségei minimálisak

Azok a készülékek, amelyek a napenergiát képesek számunkra hatékony módon hasznosítani a napkollektorok és a napelemek (aktív napenergia hasznosítás). Közvetett módon a hőszivattyúk is a napenergiát hasznosítják, a talaj a talaj víz, a levegő közvetíti a napenergiát, amit a hőszivattyú hasznosítani képes. Ezekkel a berendezésekkel a jelenlegi energiaszükségletünknek csupán 2%-át, míg a fejlett ipari országokban is csupán 7%-át fedezik. Ezen a tényen saját érdekünkben jelentős fejlődést kell elérnünk!

Az EU 2050-re megcélozta, hogy energiaszükségletünk 60%-át kell biztosítani megújuló energiaforrásokból! Hazánk éghajlati viszonya lehetővé teszi, hogy gazdaságosan hasznosíthassuk a napenergiát napkollektorokkal, napelemekkel. Évente 2000 - 2200 a napsütéses órák száma, aminek köszönhetően évi 1200-1800 kWó/év/kollektor m2 energiával számolhatunk. Magyarország jelenleg energiahordozószükségletének 65-70%-át importból biztosítja!
Napenergia: napkollektorral, napelemmel, és többféle hőszivattyúval.

Napkollektorok napenergia hasznosításának fontos tényezői

rpont-napkollektor-03A napkollektorok hatékonysága függ annak helyzetétől, a napkollektor felület dőlésszögétől és annak tájolásától. A napkollektorokat optimálisan dél felé kell tájolni. Az azimut szög az eltérést definiálja a kollektor tájolása és pontos déli tájolás között (-90° keleti tájolás, +90° nyugati tájolás). 40°-os keleti vagy nyugati eltérés a déli tájolástól és 45°-60°-os dőlésszög 10% teljesítmény csökkenést jelent a napkollektoroknál, ami az ábráról leolvasható. Ebből következik, hogy 90%-os teljesítmény még elég tág orientációs határokon belül elérhető.

Amennyiben a tető kelet-nyugati tájolású az egész napkollektor felületet a nyugati tetőre kell elhelyezni. Általában a nyugati tető felületet kevesebb eső, jégeső vihar éri, magasabb a külső napi átlag hőmérséklet, így a nyugati tájolású napkollektor felülettel magasabb teljesímény érhető el, mint a keleti tájolásúval.
A napkollektor dőlésszögét úgy kell megválasztani, hogy a felhasználási időszakban optimális működést biztosítson. Fontos figyelembe venni, hogy az éves napsugárzási energia 2/3-a a nyári időszakban éri a földfelszínt. Ha teljesen nyári üzemre tervezzük napkollektoros rendszereünket (medence fűtés, nyaraló használati melegvíz ellátása stb.), akkor az optimális napkollektor dőlésszög 15° és 25° között van, mivel nyáron a nap magasabban helyezkedik el az égen. Ha a napkollektoros rendszert egész éves üzemre tervezzük (használati melegvíz ellátás, alacsony hőmérsékletű fűtés), akkor 45° és 60° közötti napkollektor dőlésszög szolgátatja az optimális teljesítményt. A napkollektorok elhelyzhetőek függőleges helyzetben az épület déli homlokzatán, ugyanis az átmeneti időszakokban és télen a nap alacsonyabban helyezkedik el az égen, így megfelelő teljesítményt biztosítanak a függőleges déli tájolású napkollektorok is.

"Hogyan tudom felhasználni a napenergiát?"

A nap energiáját hasznosító rendszer a következő, nagyon egyszerű alapelvre épül: a nap felmelegíti a sötét edényben, azaz a csövekben lévő vizet: azaz nagyon rövid idő alatt képes magas hőfokra felmelegíteni. Ezt a meleget, melegvizet tároljuk hőtárolós tartályokban és használjuk épületeink fűtésére, használati melegvíz előállítására.

"De mi van akkor, ha nem süt a nap?"

rpont-napkollektor-04A melegvíz előállító rendszer automatizálható, így a melegvíz a napsütés mennyiségétől függetlenül biztosított, tehát Önnek nem kell aggódnia, hogy kifogy a melegvízből az esős napokon.
A kollektorokat még -30°C-os hidegben is lehet használni, habár ilyen extrém körülmények között a teljesítmény nagy mértékben csökken. Enyhe fagyban viszont még mindig jó hőtermelést produkál.
A fűtés megoldásában, viszont a napenergia sem univerzális csodaszer: napenergiát nem a gáz-, vagy villany-, fűtés alternatívájának, hanem inkább a partnerének kell tekinteni. A napenergia nem tudja 100%-ban helyettesíteni a gázzal vagy villannyal történő fűtést, hiszen vannak olyan napok, amikor nagyon kevés a napsütés, de ha az éves átlagot tekintjük, egy jó kollektor egy háztartás melegvíz-, és fűtésigényének 60-70%-át is ki tudja elégíteni. A napkollektor hőtermelése kisebb a borús napokon, de még így is képes hőt termelni. Ha nagyon felhős az ég vagy esik az eső, valószínűleg szükség lesz gáz- vagy villanyfűtésre háttérsegítségként, hogy a víz hőmérséklete fennmaradjon.
A kollektorok hatásfoka: három fürdőből kettő ingyenes!
A SÍKKOLLEKTOROK az éves melegvízfelhasználás akár 70%-át ajándékba adják.

A számítás GYAKORLATI KÉPLETE:

Melegvíztároló mérete:

Napi melegvíz-igény (l)x2 = melegvíztároló méret (l)
Kollektorok száma: Napi melegvíz-igény (l) = kollektorfelület (m2)
35

...Havidíj nélkül fűtési igényünk akár 40%-át is fedezhetjük napenergiával. SÍKkollektorok - Kellemes meleg biztosítása több generáció számára.
Még a legkorszerűbb olaj- vagy gáztüzelésű kazánok is részterhelésű tartományban gazdaságtalanul és fokozott károsanyag-kibocsátással működnek. Éppen ezen a területen jelentkezik a SIKkollektorok erőssége. Az átmeneti és a fél éven át tartó nyári időszakban elkerülhetjük a Síkkollektorok telepítésével az égő számtalan beindítását.

Hogyan működik ez a valóságban?

A rendszer automatikusan üzemel.
A nap a kollektorokban (vákumcsövekben) lévő vizet melegíti fel, ami hőcserélővel egy nagy szigetelt tartályban elhelyezett vizet melegít tovább gyorsan: 1000 l vizet akár néhány óra alatt. A szigetelés olyan jó minőségű, hogy naponta 1 fokot hűl csak a víz.
A tartályban lévő melegvíz áramlik tovább a gázkazánba, amely érzékelve a hőmérsékletét a kívánt hőfokra melegíti tovább. Ha a víz melegebb, mint az elvárt, akkor keverőszelepek segítésével adagolhatunk hozzá hideg vizet, így alakíthatjuk ki a kívánatos hőfokot. (pl.: 55 fok mosogatógéphez, 40 fok mosógéphez, 38 fok csapokhoz, ha ez az igény) A rendszer beállítható úgy, hogy elsősorban a használati melegvizet állítsa elő, másodsorban a fűtésrásegítésre dolgozzon. Ez egy optimális beállítás, ettől el lehet térni, ha másképp szeretné.
Például van olyan rendszer, ahol épület temperálása a cél: legyen mindig 15 fok meleg, hogy ne fagyjanak el a csövek télen se. Felügyelet nélkül is üzemel a rendszer, így ha pl. nyaralójában szeretné működtetni, akár hónapokra is ott lehet hagyni a nyaralót.

Mennyit spórolhatok vele egy évben?

Egy 4 főből álló háztartás számára, egy teljes rendszer nem kerül sokkal többe, mint egy új villany- vagy gázrendszer. Az elhelyezkedéstől (napsütés szintjétől) és a jelenlegi melegvízfogyasztástól függően különböző lehet az éves villany-, illetve gázenergia megtakarítás. Ugyanakkor, egy normál háztartás esetén, ahol a villanyszámla 25%-át vízmelegítésre fizetik ki, egy rendszer megvásárlásának teljes költsége 4-5 éven belül megtérülhet a csökkent értékű számlák miatt. Egy ApricusTM napkollektor legalább 25-30 évig megbízhatóan működik, a használati melegvíz előállítása esetén 2438kWh energiát termel egy évben, ami a jelenlegi villamosenergia-áron 83 350 Ft.
Ok. De hogyan kerül a napkollektor a tetőmre?

Miután elfogadta az ajánlatunkat, és minden részletet átbeszéltünk szakembereink felkeresik Önt és felszerelik, beállítják a berendezést.
Most már csak az érdekel, hogy mennyibe kerül. Állapotfelmérő lap letöltése.


MENNYIBE KERÜL A HASZNOSÍTÁSA?

rpont-napkollektor-05Mivel nincs két egyforma ingatlan, és nincs két egyforma igény a napenergia hasznosításhoz, hogy meg tudjuk mondani mennyibe kerül egy ilyen hosszútávú beruházás, kérem töltse ki és küldje el az alábbi adatlapot!
“Hogyan lehet megoldani családi házam fűtés-, és meleg víz ellátását a napenergia segítségével?”
Nem is hinné, de Magyarországon a Napból érkező fény energiáját az év napjainak 80%-ában is hasznosítani tudná a megfelelő napkollektor használatával.A napsugárzás rendkívül nagy mennyiségű energiát ad, és csaknem az összes Földünkön lezajló természeti folyamatnak a Nap a működtetője, akkor miért ne használhatná Ön is családi házának energiaellátására?

Melegvíz-előállítás napkollektorral:

A napkollektorban összegyűjtött napenergia közvetítő közeg (fagyálló folyadék) segítségével jut a meleg víz tartályba.
A rendszer automatikusan működik: ha a hőmérséklet a kollektorban nagyobb, mint a meleg víz tartályban akkor az automatika indítja a keringtető szivattyút.
A keringtetést az automatika leállítja, ha a hőmérséklet-különbség egy adott érték alá csökken. (Ez bekövetkezhet a tartály felmelegedése révén vagy azért, mert a napsugárzás megszűnik és így a kollektor hőmérséklete is lecsökken.)
Ha tartósan nincs napsütés és a meleg víz tartály hőmérséklete lecsökken, akkor a tartályba épített kisegítő fűtés (pl. kazán vagy villamos fűtés) automatikusan bekapcsol, így a meleg vízellátás folyamatos.
Ingyen energia a Naptól
Hatékony és környezetbarát: a nagyon átgondolt, formatervezett síkkolektor a felhasználó számára akár 60% energia-megtakarítást is lehetővé tesz. A szerelés csupán néhány munkaórát vesz igénybe.

"Mire tudom felhasználni a napenergiát?"

rpont-napkollektor-061. Melegvíz előállításra
A napkollektor akár forráspontig is tudja melegíteni a vizet.
A temperáló szelep 40 és 55°C közé fogja beállítani a hőmérsékletet, így nem kell törődni a tartály vízhőmérsékletével, a melegvíz berendezések mindig biztonságos hőmérsékletet fognak előállítani.

rpont-napkollektor-072. Fűtésre
Padlófűtéses, falfűtéses vagy sima radiátoros fűtés mellett is lehet napenerigával fűteni.
A megtakarítás változó mértékű, de akár 50-75% is lehet!
Mindez függ az energiaáraktól, a támogatás mértékétől, a beépített rendszer hatásfokától és az időjárástól is!

rpont-napkollektor-083. Medencefűtésre
Kültéri és beltéri egyaránt, nagy mennyiségű melegvíz előállításra alkalmas a rendszer: azaz ez a melegvíz folyik majd a csapból bele a medencébe. Tavasztól őszig teljes mértékben fedezi a medence fűtési igényét.

MŰSZAKI PARAMÉTEREK:

Kiemelkedő energiahozam: Fejenként 1qm kollektorfelület éves átlagban a melegvízszükséglet akár 60%-át is fedezni tudja. 2 qm fejenként a teljes fűtési energiaszükséglet akár 30%-át biztosítja.
Problémamentes szerelés: Tetőre, tetőbe és lapostetőre építhető síkkollektor-változatok állnak rendelkezésre. A vezetékeket egyszerűen a meglevő kábelaknákba kell helyezni.
Nagyértékű technika: Nagyszelektivitású, nikkeloxiddal bevont felület gyűjti, még a diffúz fényt is. Hőálló speciális tömítések és különlegesen fényáteresztő szolárüveg biztosítja télen is a hőhozamot.
Hosszú élettartam: Gondosan kiválasztott anyagminőségek, kiérlelt technika és robusztus építési mód teszik lehetővé a megbízhatóságot évtizedeken keresztül.
Kitűnő öko-mérleg: A gyártás során felhasznált energia nagyon rövid idő alatt amortizálódik. A teljes kollektor újrahasznosítható.
Attraktív támogatási lehetőségek: Különböző támogatási lehetőségek segítik a szolárrendszer beszerzését, telepítését. Forduljon bizalommal fűtési szakemberéhez.

Szűcs Mihály Cégtulajdonos Névjegy

RPont Hirdetés

Bejelentkezés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Keresés a honlapon

Hogyan könnyíthetjük meg betörőink munkáját?

RPONT Ajánlata Látogatóinak

INVERTERES KLÍMA ELŐNYEI!

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével!
További információért kattintson ide!

Inverteres Klíma - Működése, előnyei

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket!

Üdvözöljük weboldalunkon!

Ma 2013. december 08., vasárnap, Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.

RPONT Bemutatóterem Videófilm

Get the Flash Player to see this player.

RPont Bemutatóterem Partnerei

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/116171www_retroclub_eu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/325725www_elero_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/808648www_stiebeleltron_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/454899www_equinoxe_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209087www_roma_de.jpg